5 смачних рецептів для сімейної вечері на Рош га-Шана
РБК-Україна (ініціатива Styler) склали добірку смачних страв для відзначення Рош га-Шана.
Щоб приготувати хали на Рош га-Шана, вам знадобляться наступні інгредієнти:
Як готувати халу
Спочатку термін "хала" використовувався для позначення частини святкового хліба, яку відокремлювали для жертвопринесення. Зараз же під халою розуміють ту частину хліба, яка споживається під час трапези.
Важливо щоб всі інгредієнти були кімнатною температури. Мед для хали радять використовувати з акації - він нейтральний за смаком.
Спочатку змішайте воду та дріжджі, додайте 50 г цукру та олію. Додайте два яйця та один жовток, перемішайте і додайте мед. Не виливайте третій білок, він потрібен для змащування хліба.
Перемішайте інгредієнти до однорідної консистенції, і поступово всипте борошно. Вимішайте тісто, покладіть його в миску та відставте в тепле місце на 2 години, щоб тісто піднялося. Якщо з тіста можна зробити тонкий пласт, який не буде рватися - з тіста можна робити халу.
Розділіть тісто на шість однакових частин, накрийте рушником і залиште ще на 10 хвилин. Розкачайте кожен шматок тіста, а потім скрутіть у довгі трубочки - таким чином виріб буде більш повітряним.
Довжина трубочки має становити 20-30 см. Трубочки потрібно з'єднати за один кінець, а потім сплести косичку.
Як плести халу (скриншот / ВИПІКАЮ)
Помістіть халу на деко, яке попередньо застелили пергаментом. Накрийте її рушником і залиште в теплому місці на певний час, щоб вона піднялася в 1,5-2 рази.
Потім нанесіть на халу білок і присипте її сумішшю маку з цукром. Розігрійте духовку до температури 180 градусів і випікайте халу приблизно 20-25 хвилин.
Для того, приготувати фаршировану рибу на Рош га-Шана, потрібні ці продукти:
Як приготувати фаршировану рибу до свята Рош га-Шана
Рибу слід підготувати, очистивши її, відрізавши голову, знявши плавники, а також видаливши жабри та нутрощі, при цьому не розрізаючи черево. Голову риби не викидають — вона обов’язково повинна бути на тарілці з готовою стравою, оскільки символізує символічну Голову Року.
Розріжте тушку на шматки завширшки 4 см, вирізавши з кожного філе, залишивши ребра та хребет. Замочіть хліб у воді, а потім прокрутіть разом з філе риби та шматочками цибулі.
Додайте до рибного фаршу яйце, масло, сіль та перець, ретельно перемішайте. Почистьте буряк та моркву, наріжте їх на тонкі смужки.
У каструлю налийте невелику кількість води, додайте риб'ячу голову та половину підготовлених овочів. Начиніть шматочки риби фаршем з риби та розмістіть їх зверху на овочах у каструлі.
На поверхні розмістіть залишок овочів і залийте їх водою так, щоб вона лише трохи покривала інгредієнти. Посоліть і додайте лавровий лист.
Доведіть рідину до кипіння на сильному вогні, потім зменште вогонь до мінімального і тушкуйте все протягом 1-1,5 години.
Для приготування цимесу з м'ясом на Рош га-Шана вам знадобляться наступні складові:
Як приготувати цимес з м'ясом
Поріжте грудинку на маленькі кубики. У каструлі з товстими стінками розігрійте жир і обсмажте м'ясні шматочки до появи золотистої скоринки.
Моркву наріжте на кружальця завтовшки 1 см, додайте до м'яса і тушкуйте цимес протягом 2 годин. За 30 хвилин до готовності страви додайте спеції та чорнослив.
Розтопіть цукор в окремій пательні до стану карамелі, а потім перелийте в каструлю з цимесом. За 5 хвилин доброго дня страви розведіть крохмаль в холодній воді і додайте його в цимес.
Цимес із яблуками та морквою (зображення: Вікіпедія)
Для того, щоб приготувати солодкий цимес з морквою та яблуками, треба такі продукти:
Як приготувати цимес з моркви та яблук
Помийте і почистьте яблука та моркви, натріть їх на великій терці. Розігрійте маргарин в каструлі, всипте яблука та моркву, та тушкуйте цимес протягом 40 хвилин на мінімальному вогні.
Далі включіть родзинки у страву. Наприкінці готування з'єднайте борошно з водою, влийте цю суміш у цимес, додайте цукор, сіль і корицю. Продовжуйте тушкувати цимес ще приблизно 5 хвилин.
Карамелізовані яблука (фото для ілюстрації: Freepik)
Для того, щоб приготувати яблука в карамелі на Рош га-Шана, потрібні ці інгредієнти:
Як приготувати карамелізовані яблука на Рош га-Шана
Яблука необхідно промити та висушити, а потім наколоти кожне на паличку. В каструлі змішайте сироп, цукор та воду.
Нагрійте суміш на незначному вогні, поки цукор не розчиниться, після чого введіть барвник. Дайте карамелі покипіти близько 20 хвилин, а потім зніміть з плити.
Поступово опустіть яблука в приготовану суміш, розкладіть їх на деку та дочекайтеся, поки карамель набуде твердості.