Чіа або льон: експерт у сфері харчування пояснила, яке з насіння насправді є більш корисним.
Які компоненти містять насіння чіа та льону?
Згідно з думкою дієтолога Ольги Безуглої, насіння льону та чіа насправді мають подібний вміст вітамінів і мінералів, а також схожі показники калорійності.
Основною характеристикою, що відрізняє ці насіння, є кількість жирів — лляне насіння містить їх більше. Крім того, воно багатше на рослинні омега-3. Насіння чіа, у свою чергу, характеризується на 25% вищим вмістом клітковини.
Поживні речовини в 30 грамах насіння чіа:
У 30 грамах насіння льону вміщено:
Основною характеристикою, яка вирізняє насіння чіа, є високий рівень кальцію, який перевищує цей показник у інших продуктах майже втричі. Крім того, в насінні чіа вдвічі більше селену.
Лляне насіння має в пʼять разів вищий вміст міді та у два з половиною рази більше тіаміну.
Загалом, насіння льону та чіа можна вважати альтернативою один одному. Різниця виявляється лише в типі клітковини, який вони містять - і підсумкового почуття насичення, яке створюють.
Приблизно 2 столові ложки насіння чіа містять майже 10 г клітковини. Хоча клітковина є важливою поживною речовиною для здоров'я кишківника, побічним ефектом клітковини є газоутворення та здуття живота.
Хоча це й рідкість, деякі особи можуть переживати алергічні реакції на насіння чіа, що проявляється у вигляді шкірних висипів, свербіння або труднощів з диханням. Оскільки насіння чіа може впливати на рівень цукру в крові та артеріальний тиск, вони можуть потенційно взаємодіяти з препаратами, що призначені для лікування діабету та гіпертонії.
Вживання насіння льону не рекомендується дітям до трирічного віку. Також слід бути обережними при його використанні, якщо є камені у жовчному міхурі, оскільки воно має жовчогінні властивості.