Кабінет Міністрів України - Глава уряду окреслив основні аспекти реформи шкільного харчування.
Здоров'я дітей -- безумовний пріоритет України. На цьому наголосив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Європейському регіональному саміті шкільного харчування, що проходить у Києві 12-13 листопада.
Як зазначив керівник Уряду, ще до початку повномасштабної війни в Україні під керівництвом першої леді Олени Зеленської розпочалася масштабна реформа шкільного харчування. Незважаючи на складнощі, пов'язані з військовими діями, держава не тільки продовжує цю ініціативу, але й активізує її реалізацію.
У ході свого виступу Прем'єр-міністр окреслив три основні напрямки, на які Уряд планує зосередити увагу в рамках цієї реформи.
"Першим пріоритетом є охоплення максимальної кількості дітей. На сьогоднішній день 1,8 мільйона учнів середніх шкіл мають доступ до харчування. Приблизно половина з них отримує безкоштовні гарячі сніданки або обіди за рахунок державних коштів. Цього навчального року безкоштовне гаряче харчування стало доступним для всіх учнів початкових класів. Для реалізації цієї ініціативи у 2024 році Уряд виділив 2 мільярди гривень на місцеві бюджети", — підкреслив Денис Шмигаль.
Другий аспект — це баланс і якість харчування. Як зазначив Прем'єр-міністр, проведено значну роботу над створенням якісного меню для шкіл. Основними принципами цього меню є користь для здоров’я та інклюзивність, що передбачає врахування специфічних дієтичних потреб кожної дитини.
"Відбуваються зміни в закупівлі продуктів. Орієнтуємося на локальних виробників, і таким чином стимулюємо фермерство та підприємництво", -- відзначив очільник Уряду.
Третій аспект, який зазначив Прем'єр-міністр, стосується розвитку інфраструктури здорового харчування. В Україні реалізується систематична модернізація шкільних харчоблоків у всіх областях, які не зазнавали оновлень протягом багатьох років.
"Ми виділили 1,5 млрд грн для капітального ремонту шкільних їдалень та закупівлі сучасного обладнання для них. В рамках цієї ініціативи реалізується 172 проекти, які забезпечать комфортні умови для приготування їжі та харчування більше 150 тисяч учнів," - підкреслив Денис Шмигаль.
Прем'єр-міністр підкреслив, що на майбутнє Уряд також має амбітні плани. У 2025-2027 роках планується модернізація понад 800 харчоблоків та створення 12 фабрик-кухонь, які доставлятимуть їжу до цілої низки шкіл і дитсадків. Пілотний проект такої фабрики вже реалізований в Бучі на Київщині.
"Харчування відіграє ключову роль у досягненні успіхів як в освіті, так і в житті загалом. Тому ми вирішили зібрати за одним столом представників багатьох різних інституцій: Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки, Міністерства економіки, а також експертів з громадських організацій, серед яких були кухарі, лікарі, нутриціологи та дієтологи. Почали діяти поетапно", -- зазначила перша леді України Олена Зеленська.
Денис Шмигаль подякував Олені Зеленській за ініціативу та координацію всієї реформи, міністерствам, відомствам, місцевій владі за конкретні кроки в її реалізації, а також іноземним партнерам за допомогу та солідарність.