Коли варто збирати гарбузи: як визначити їхню зрілість - корисні рекомендації.
Гарбузи – це овочі, здатні подарувати осінню атмосферу кожному. Проте, щоб насолодитися смачними стравами з них, необхідно знати оптимальний час для збору. Важливо не упустити цей момент, адже це гарантує тривале зберігання та високу якість продукту.
Цікавий факт: є п'ять видів кімнатних рослин, які практично неможливо знищити, адже вони надзвичайно прості у догляді.
Ваш гарбуз на грядці повинен уже мати визначений колір. Коли шкірка набирає бажаного відтінку, зазвичай темно-помаранчевого, і починає тверднути, це сигнал, що гарбузи готові до збору.
Зверніть увагу на те, що зрілий гарбуз повинен бути стійким до проколу нігтем і не піддаватися деформації при натисканні.
Молоді гарбузи відрізняються яскравою, блискучою шкіркою. Якщо ви спостерігаєте цей блиск, це свідчить про те, що гарбуз ще не готовий до збору. Краще почекати, поки його поверхня стане тьмяною та матовою. Це буде ознакою того, що овоч досяг своєї повної стиглості.
У стиглого гарбуза має бути матова шкірка / Фото Pexels
Ще один важливий сигнал, на який варто звернути увагу, — це зів'янення зелених частин гарбуза. Коли плоди досягають зрілості, їх стебла й листя втрачають свою функцію, оскільки спочатку були необхідні для захисту рослини під час її розвитку.
А в міру дозрівання покрив гарбуза починає опускатися, оголюючи повністю стиглі плоди. Стебла тоді стануть твердими, сухими та коричневими, а листя лози почне в'янути. Все це - надійні ознаки того, що гарбуз вже час збирати.
Це нагадує процес, коли ви перевіряєте гарбузи на готовність. Вам потрібно легенько постукати по їхній шкірці кулаком і прислухатися до звуку: якщо він звучить гулко, значить, овоч ще не стиглий. Якщо ж ви почуєте дзвінкий відгук, то варто ще трохи почекати, щоб гарбуз досягнув оптимальної зрілості.
Зазвичай гарбузи дозрівають протягом 90-120 днів після висаджування, тому ви можете досить просто визначити, коли овоч готовий до збору. Проте, сорт гарбуза та погодні умови можуть суттєво вплинути на терміни збору врожаю.
Вони розвиваються швидше за теплої погоди, проте якщо літо виявляється холодним, процес дозрівання може бути уповільнений.