У школах Запоріжжя впровадили кейтерингове обслуговування харчування для учнів початкових класів.

У запорізьких школах вперше з моменту початку повномасштабної агресії було впроваджено гаряче харчування для учнів початкових класів. Оскільки заняття відбуваються лише в укриттях, приготування їжі безпосередньо в навчальних закладах стало неможливим. З цієї причини готові страви доставляються до шкіл у спеціальних контейнерах.
Журналістам показали як відбувається процес харчування в одній із шкіл, що вийшла на змішану форму навчання.
"Ціна одного порційного прийому їжі складає 45 гривень. Проте, з огляду на те, що обслуговування організовано через систему кейтерингу, а також наявність підрядної компанії, яка виграла тендер і встановила у кожному навчальному закладі спеціальні шафи для розігріву їжі та забезпечила свій персонал, плюс витрати на транспортування, загальна вартість послуги (одна порція) досягає 95 гривень 88 копійок. Половину цієї суми покриває ООН", - зазначила секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко.
Згідно з інформацією, наданою міською радою, Департамент освіти і науки реалізував процес відкритих тендерів для закупівлі кейтерингових послуг у закладах загальної середньої освіти. В результаті укладено угоду з компанією ТОВ "ДВ КОМПАНІ" на загальну суму більше 18 мільйонів гривень, з яких 8 мільйонів гривень буде компенсовано за рахунок Всесвітньої продовольчої програми ООН.
Як повідомив перший заступник директора Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Віталій Лисенко, на сьогодні Запоріжжя і Харків - єдині міста в Україні, де Всесвітня продовольча програма ООН погодилася компенсувати 50% вартості харчування для дітей. Другу частину коштів виділено з міського бюджету.
Меню формуються на чотири тижні згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів та узгоджуються з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
У навчальних закладах їжа прибуває в герметично запакованих гастроємностях та термоізольованих боксах. Після цього її підігрівають приблизно 40 хвилин у спеціальних термошафах прямо на території шкіл, а потім порціонують для учнів.
За інформацією Лисенка, у місті нині перебуває більше 40 тисяч школярів, серед яких приблизно 14 тисяч становлять учні початкових класів (1-4).
"Щодня приблизно 6000 учнів відвідують школу, з них 1500-2000 складають учні початкових класів. Ці показники можуть варіюватися в залежності від ситуації з безпекою, і не всі батьки готові відправляти своїх дітей на навчання," - зазначив Лисенко.
У запорізьких школах організували кейтерингове харчування для дітей початкових класів / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ
У найближчому майбутньому батьки учнів середніх та старших класів матимуть можливість придбати гарячі страви за бажанням. В цілому, у Запоріжжі шкільне харчування буде налагоджено в 71 навчальному закладі.
За даними Укрінформ, в Україні реформа харчування у школах розпочалася у 2020 році. Ініціативу реалізувала Олена Зеленська, дружина Президента. Станом на 1 січня 2022 року навчальні заклади загальної середньої освіти перейшли на нове меню. У цьому році уряд впровадив єдиний механізм для централізованого залучення коштів на харчування учнів.