Україна активно реалізує реформу системи харчування в школах, зосереджуючи увагу на трьох основних напрямках.


Україна продовжує реалізацію реформи шкільного харчування, яка була ініційована першою леді Оленою Зеленською ще до початку війни. На Європейському регіональному саміті з питань шкільного харчування, що проходить у Києві, прем'єр-міністр Денис Шмигаль представив три ключові напрямки цієї ініціативи. Серед основних завдань уряду - розширення доступу до безкоштовних гарячих обідів для учнів та вдосконалення інфраструктури шкільних їдалень.

реформа шкільного харчування в Україні Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр оголосив, що наразі 1,8 мільйона учнів середніх шкіл користуються харчуванням, з яких приблизно половина отримує його безкоштовно. З початку цього навчального року безкоштовні гарячі сніданки та обіди стали доступні для всіх учнів початкових класів. На ці потреби уряд виділив 2 мільярди гривень у 2024 році.

Шмигаль наголосив, що уряд активно працює над покращенням якості шкільного меню, яке враховує дієтичні потреби кожної дитини. Зокрема, змінено підхід до закупівлі продуктів, з акцентом на підтримку локальних виробників та стимулювання фермерства.

Ще одним ключовим аспектом реформи є оновлення шкільних харчоблоків. Уряд виділив 1,5 мільярда гривень, що дозволить провести реконструкцію їдалень у 172 навчальних закладах і створити комфортні умови для приготування їжі для 150 тисяч учнів. У планах на майбутнє - модернізувати понад 800 харчоблоків та запустити 12 фабрик-кухонь для організації доставки їжі в школи та дитячі садки.

Прем'єр-міністр також розповів, що у 2025-2027 роках уряд планує створити понад 800 модернізованих харчоблоків та запустити пілотні фабрики-кухні для доставки їжі в навчальні заклади. Уже реалізований перший проект такої фабрики в Бучі. Олена Зеленська, ініціаторка реформи, підкреслила важливість інтеграції зусиль міністерств, громадських організацій та експертів для успішного розвитку шкільного харчування в Україні.

Related posts